Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Kultakiima - Kullankaivaja Risto Mäläskän tarina
Isbn: 978-95-2375-560-4
Förlag: Minerva kustannus
Kategori:
Memoarer & Biografier
Tillgänglig sedan: augusti 2022

E-bok

Kultakiima - Kullankaivaja Risto Mäläskän tarina

Enemmän kuin kullan arvoinen lukukokemus.

Jännittävästi kirjoitettu uskomaton tarina siitä, kuinka Lapin poltetun maan köyhästä pojasta kasvoi kullankaivajalegenda. Vaikka kirja etenee kuin seikkailuromaani, sen kaikki henkilöt ja tapahtumat ovat todellisia.

Mäläskä syntyi kaiken kattavaan kurjuuteen saksalaisten polttamaan Inarin kirkonkylään. Miehensä rintamalle menettänyt yksinhuoltaja äiti elätti nelihenkistä perhettään äärimmäisessä köyhyydessä.

Jack Londonin kirjat ja kylän kullankaivajien tarinat Lemmenjoen kultaryntäyksestä innoittivat Mäläskän kullan etsintään omalle valtaukselle Miessijoelle ja maailmalle aina Alaskaan asti. Kultaa löytyi kiloissa ja miehestä tuli rikas.

Lemmenjoen kultaryntäykseen liittyy lukemattomia tarinoita ja ihmiskohtaloita. Kultakiima sekoitti monen pään ja vei erakkoja joskus hulluuteen asti. Armottomasta erämaasta vaivalla saatu kulta ei tuonut monellekaan rauhaa, usein vain pullon kirkasta ja seikkailijattaria.

Lapin kultamailla Risto Mäläskälle tulivat tutuksi niin Urho Kekkonen kuin monet pienemmät herrat vuorineuvoksista maaherroihin. Ikimuistoisiin ystäviin kuuluivat suomalaisen kultahistorian ikonit ”Nipa” ja ”Karhu”.

Seppo Konttinen on toimittaja ja kirjailija. Hän työskenteli Ylen taloustoimittajana 1974–2010. Nykyisin Konttinen asuu Inarissa ja harrastaa kirjallisuutta, kalastusta, luontoa ja politiikkaa.



Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone