Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Vuorovaikutusta luokkahuoneessa
Isbn: 978-95-2495-974-2
Förlag: Gaudeamus
Kategori:
Pedagogik Språk & ordböcker
Tillgänglig sedan: april 2019

E-bok

Vuorovaikutusta luokkahuoneessa

av
Vuorovaikutusta luokkahuoneessa tarkastelee suomalaisen luokkahuonevuorovaikutuksen monimuotoisuutta etnometodologisen keskustelunanalyysin keinoin. Oppitunneilla tapahtuvaa kielellistä ja ei-kielellistä toimintaa, opetusvuorovaikutuksen lainalaisuuksia ja normeja eritellään koululuokissa kuvanauhoitetuista aineistoista. Teoksessa analysoidaan luokkahuoneen vuorovaikutusta ottamalla huomioon sen institutionaaliset päämäärät ja eriytyneet osallistujaroolit.

Opettajan ja oppilaan roolien näkökulmasta tutkitaan myös vallankäyttöä ja sukupuoleen liittyvien merkitysten nivoutumista osaksi osallistujien toimintaa. Teoksessa etsitään vastauksia moniin ajankohtaisiin kysymyksiin: Millaisia ovat hyvät kysymykset ja tehtävät? Millainen kysymys edistää parhaiten oppimista? Miten opettajat toimivat, jos oppilas vastaa väärin? Miten opettaja muotoilee antamansa palautteen? Miksi oppilaat joskus viittaavat, toisinaan eivät? Miten oppilaat kertovat siitä, etteivät ole ymmärtäneet? Miten sukkuloidaan vapaa-ajan ja tehtävän suorittamiseen liittyvien puheenaiheiden välillä? Milloin oppilaiden huumori muuttuu hauskapidosta työrauhan rikkomiseksi? Palautuuko työrauha parhaiten huumorin avulla?

Vuorovaikutusta luokkahuoneessa tarjoaa paitsi ajantasaista tutkimustietoa myös teoreettisen perustan, analyyttiset eväät sekä käytännöllisiä neuvoja tutkimuksen tekemiseen. Samalla se antaa alan tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille kuvan opetustyön haasteista ja opettajien toimintatavoista. Kirjoittajat ovat keskustelunanalyytikkoja, joilla kaikilla on kokemusta opettamisesta suomalaisissa kouluissa.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone